Zajęcia skierowane do dzieci w wieku powyżej 10 lat.
Co jedli ludzie przed wiekami? Kiedy powstały pierwsze słodycze? Jakie one były? Jakie słodycze jadano na dworach? Czy prości ludzie także mogli jeść słodkości? Jak robiono takie rzeczy zanim wynaleziono roboty kuchenne?
Warsztaty „Manufaktura Słodkości” odpowiedzą na te pytania i nauczą: jak zrobić cukierki bez cukru, jak zrobić batoniki, która można jeść bezkarnie, cukierki na bazie daktyli i rodzynek z dodatkiem, cynamonu, płatków oraz otrębów. Wszystko zdrowe, świeże i bez konserwantów.
Czy to jest smaczne? Przekonało się o tym wiele dzieci.
To także zajęcia dla dzieci, które nie mogą jeść słodyczy bo mają alergię. Pokarzemy jak można zrobić słodycze dla tych, którzy nie mogą jeść orzechów i czekolady lub maja uczulenie na mleko.
Z warsztatów wyjdziemy z wiedzą oraz paczuszką ekologicznych cukierków.
Prowadzenie: Beata Mieczkowska-Miśtak, dziennikarka, poetka, wydawca książki „Smaczny Kołobrzeg. Kuchnie rejonu kołobrzeskiego”. Jest miłośniczką historii sztuki kulinarnej. W swojej domowej kuchni dla rodzimy i przyjaciół odtwarza przepisy ze starych książek i babcinych zeszytów.
Zapisy w KOK tel. 94 311 77 84 do dnia 22 sierpnia.